OZON

Istraživači su dokazali da je ozon učinkovit u dezinfekciji korona virusa

Studije su pokazale da SARS-CoV-2 ostaje aktivan na aerosolima i površinama između nekoliko sati i nekoliko dana, ovisno o prirodi površine i uvjetima okoliša. Trenutno su istraživači sa Sveučilišta u Tel Avivu pokazali da ozon, koji se već dugo koristi kao antibakterijsko i antivirusno sredstvo u obradi vode, učinkovito sanira površine protiv koronavirusa nakon kratkog izlaganja niskim koncentracijama ozona. Istraživački tim vodila je dr. Ines Zucker sa Strojarskog fakulteta na Tehničkom fakultetu Ivy i Eldar Fleischman i Porter School of Environment and Earth Sciences sa Sveučilišta u Tel Avivu. Dr. Zucker surađivao je s dr. Mosheom Dessauom s Medicinskog fakulteta Azrieli na Sveučilištu Bar Ilan u Galileji i dr. Yaalom Lesterom sa Sveučilišta Azrieli u Jeruzalemu kako bi istražio izvedivost ozona za inaktivaciju SARS-CoV-2 u zatvorenom prostoru.

Preliminarni nalazi studije objavljeni su u časopisu Journal: Environmental Chemistry Letters. Većina ljudi prepoznaje ozon kao tanki sloj Zemljine atmosfere koji nas čuva od štetnih učinaka UV zračenja. Međutim, ozon je poznat i kao jak oksidans i dezinficijens koji se koristi u sustavima pročišćavanja vode i otpadnih voda. Unutar okvira studije, istraživački tim odlučio je prilagoditi mehanizme kojima ozon koriste za razgradnju organskih zagađivača iz zagađenih voda i pokazati očekivanu učinkovitost ozona u neutralizaciji koronavirusa. Plin ozona stvara se električnim pražnjenjem (razgradnjom kemijskih spojeva na njihove elemente pomoću električne struje), tijekom kojeg se molekule kisika obnavljaju u obliku molekula ozona. Tijekom svoje studije istraživači su pokazali inaktivaciju s različitih zaraženih površina, čak i na teško dostupnim mjestima. Pokazali su visoku razinu dezinfekcije u roku od nekoliko minuta, čak i na površinama koje nisu tipično dezinficirane ručno nanesenim tekućim dezinficijensima sa statističkom stopom uspješnosti iznad 90%. Prema dr. Ines Zucker, metoda uključuje jeftinu i lako dostupnu tehnologiju koja se može koristiti za dezinfekciju bolnica, škola, hotela, pa čak i aviona i dvorana za zabavu.

“Plinoviti ozon stvara se iz plinova kisika električnim pražnjenjem. Po prvi puta uspjeli smo dokazati da je vrlo učinkovit i u borbi protiv koronavirusa”, naglašava dr. Zucker. “Njegova prednost u odnosu na uobičajena dezinficijensa (poput alkohola i izbjeljivača) je sposobnost dezinfekcije predmeta i aerosola u sobi, a ne samo izloženih površina, brzo i bez opasnosti za javno zdravlje.” Dr. Zucker procjenjuje da bi, budući da se plin može proizvoditi relativno jeftino i lako, trebalo biti moguće uvesti sustave za dezinfekciju ozona u industrijskim razmjerima za borbu protiv izbijanja COVID-19.

Originalni tekst možete pogledati na: Researchers have proved that that ozone is effective in disinfecting coronavirus (phys.org)

Objavljeno: 17.02.2021.

 

Uređaj za dezinfekciju prostora, površina i namirnica – Ozooone One